komunikacija-u-braku1

KOMUNIKACIJA U BRAKU

Nesumnjivo je da živimo u svetu u kome je sve manje ljubavi. Kad govorimo o odnosu među supružnicima, stiče se utisak da je ljubav rezervisana za vreme upoznavanjanja, da bi od momenta ulaska u brak počela da se gasi, do potpunog nestanka. Tako se često "velike ljubavi" završe razvodom.

Neki statistički podaci su poražavajući. Na primer, u Švajcarskoj oko 50% od sklopljenih brakova završi se razvodom, a većina od njih su oni među mladim bračnim parovima – čak 70% u proseku traju 3-8 godina.

Nedavno sam želela da stupim u kontakt sa prijateljicom sa kojom sam delila mnoge lepe trenutke. Saznala sam da se razvela, što me je vrlo iznenadilo. Bila je to velika ljubav, i ja se sada pitam: zar je moguće da je tako brzo iščezla? Isto tako, suprug i ja smo planirali da posetimo prijatelje koji su se preselili. U međuvremenu, moj suprug je slučajno sreo tog prijatelja i saznao da je on kod roditelja, a žena i ćerka u iznajmljenom stanu. U toku je bila njihova brakorazvodna parnica.

Šta je uzrok ovom poražavajućem stanju?

Analizirajući brakove za koje se smatra da su uspešni, može se zaključiti da su se, između ostalog, odlikovali dobrom komunikacijom između bračnih drugova. Za tople i prisne odnose bračnog para nije potrebno samo vreme, već ulaganje napora da se to vreme ispuni na što kreativniji način da bi se ovladalo veštinom uspešne komunikacije, odnosno razmene misli i osećanja.

komunikacija-u-braku2Razmotrićemo sada sedam temeljnih načela za uspešnu komunikaciju u braku.

1. AKTIVNO SLUŠAJTE!

Pomozite svom partneru da se otvori. Stimulišite ga nekim pitanjem. Nastojte da sagledate i potpuno razumete ono što partner želi da vam kaže.

2. GOVORITE!

Govorite! To je ključno za uspešnu komunikaciju u braku. Pođite od toga da vaš partner ne zna šta vi mislite i osećate, a želite da to podelite sa njim. Nemojte misliti da se sve može pročitati iz pogleda, sa podignutih obrva, s namrgođenog lica ili prolivenih suza. Znajte da će vaš partner sigurno znati šta mislite i osećate samo ako mu to kažete!

Moje iskustvo u braku govori da to nije uvek tako lako, ali vredi. Istina je, razgovor ponekad traje dugo, ali bolji je dug razgovor nego kratka svađa!

3. BUDITE TOLERANTNI!

Budite spremni da mirno prihvatite drugačije stavove od vaših. Ako o nečemu imate drugačije mišljenje, onda recite to ljubazno. Razgovarajte sve dok ne nađete zajedničko rešenje. Na kraju, postići ćete uspeh i ako se složite da se ne slažete po određenim pitanjima.

4. NEMOJTE IMATI TAJNI!

Obećajte jedno drugom da nećete imati tajni među sobom. Veoma je važno da se pre braka dobro upoznate. Neprijatna iznenađenja mogu biti kobna. Tajnu koju krijete, ili ste poverili dobrom prijatelju, a sakrili od partnera, kada se otkrije, u većini slučajeva, stvara gotovo nepremostiv problem koji dovodi i do razvoda.

5. NE REAGUJTE NA EMOCIJE SAMO RAZUMOM!

Ponekad se saosećanjem i razumevanjem postiže više nego snagom svih raspoloživih dokaza.

Budite vašem partneru prijatelj koji ga razume i saoseća s njim.

komunikacija-u-braku36. TRAŽITE PRAVI UZROK RASPRAVE!

Kada dođete u situaciju da se beskonačno raspravljate oko neke teme, koja je u suštini beznačajna, onda pokušajte u razgovoru da nađete prave razloge za vašu ljutnju!

Jedan primer: Jedne večeri posle napornog dana, Marija i Bogdan ne mogu da se slože oko izbora TV-programa. Diskusija postaje žestoka, a onda iznenada shvataju da razlog njihove svađe uopšte nije TV-program, nego neispunjena očekivanja. Naime, Marija je povređena što Bogdan nije pohvalio njen trud, jer je kuvala jelo po receptu za kojim je dugo tragala, znajući koliko njen suprug voli dotično jelo. Da zlo bude veće, on je skoro uopšte nije slušao kada mu je govorila o svom trudu i želji da on bude zadovoljan. S druge strane, on se ljutio što mu ona ne daje bar malo mira posle ručka, kako bi mogao da prelista dnevnu štampu. Pored toga, bilo mu je žao što nije primetila da je "majstorski" popravio slavinu koja je danima curila.

7. NAĐITE VREMENA ZA ZAJEDNIČKE ŠETNJE!

Jedna večernja šetnja daje bračnom paru mogućnost da se rasterećeni od kućnog posla povere jedno drugom. To je mnogo bolji izbor od pasivnog sedenja uz TV, kad obično i nema međusobne komunikacije. Nemojte dozvoliti da vam loše vreme bude prepreka za ovo zadovoljstvo.

Ovih sedam načela uspešne komunikacije u braku, kod nekih parova izazivaju aha-efekat (Aha! Pa to je kod nas uvek tako i tako...), dok drugima izgleda kao pabirčenje po teoriji. Ipak, nadam se da će vam bar nešto od ovoga biti od koristi.

Maja Milićević

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas714
Juče714
Ovog meseca10168
Ukupno2412330

Currently are 55 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter