ajronmen-istinita-prica

TIM HOJT - LJUBAV JEDNOG OCA

Ovo je istinita priča o ocu i nepokretnom sinu, čiji hendikep ih nije sprečio da učestvuju na najtežem triatlonu na svetu.

* * *

 

 

       

Jednog dana sin upita svog oca:
- Tata, da li hoćeš da sa mnom trčiš maraton?
Otac je odgovorio:
- Da.
I trčali su maraton. Zajedno.
Trčali su i druge maratone, jer je otac uvek odgovarao "da", kad god ga je sin pitao.
Jednog dana sin je pitao oca šta misli o tome da učestvuju u Ajronmenu.
Otac je odgovorio:
- Da.
"Tim Hojt" čine otac Dik Hojt i njegov sin Rik iz Masačusetsa u SAD. Riku je na porođaju dijagnostikovana cerebralna paraliza. Mnogi doktori su govorili Hojtovima da smeste Rika u neku instituciju, prognozirajući da će provesti život kao "biljka". Međutim, roditelji su verovali da će Rik ipak jednog dana moći da komunicira sa njima.
Kada je imao 11 godina, Rik je, zahvaljujući trudu svojih roditelja, dobio kompjuter koji mu je omogućio da komunicira sa okolinom, i tada je postalo jasno koliko je Rik inteligentan.
Nakon toga Rik je diplomirao na Bostonskom univerzitetu, a zatim se i zaposlio u kompjuterskoj laboratoriji Bostonskog koledža.
Rik se zainteresovao za trke preko jednog novinskog članka i Dik je odlučio da ispuni sinu želju. Počeli su da trče zajedno.
Posle njihove prve zajedničke trke 1977. godine, Rik je rekao ocu: "Tata, kad trčim, osećam se kao da nisam hendikepiran". Dik je počeo da svaki dan trči gurajući vreću cementa u invalidskim kolicima, i tako trenira dok je Rik bio u školi.
Do novembra 2011., Dik i Rik su učestvovali na 1069 takmičenja izdržljivosti, uključujući i 69 maratona i 6 triatlona poznatih kao "Ajronmen" (Ironman). Ajronmen je godišnje prvenstvo sveta u izdržljivosti koje se održava oktobra meseca u Americi, na Havajima. To je najteži triatlon na svetu: učesnici najpre plivaju 3,86 kilometara, zatim voze bicikl 180,2 kilometra, a na posletku dolazi maraton od 43,19 kilometara.
 
Sledeći video snimak sažima njihovu trkačku avanturu:
 
 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas420
Juče714
Ovog meseca9874
Ukupno2412036

Currently are 57 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter