otpustite-mene-a-ne-njega

"OTPUSTITE MENE, A NE NJEGA"

Kada je čuo da njegov mlađi kolega s posla treba da dobije otkaz, Ajid Sarkić iz Bihaća predložio direktoru da otpuste njega. "Njemu posao više treba nego meni", objasnio je.

Dobrih ljudi spremnih da se žrtvuju za druge još ima, a to potvrđuje i primer Ajida Sarkića iz Bihaća koji je ostao bez posla i plate od preko 1000 KM da bi spasio svog mlađeg kolegu.

"Nije ti to ništa posebno. Ja sam direktoru rek’o da umesto mladom kolegi dade otkaz meni, da me stavi na tu listu. Taj momak s posla ima dvoje male dece i nezaposlenu ženu. Plata mu treba samo za pelene. Žao je meni mladih ljudi. Nikakve perspektive nemaju. A moja su deca odrasla i ne treba mi k’o njemu. Direktor me sasluš’o, prist’o i to je to.

Nije mi sad drago što se o tom piše, nisam ja želeo da se sazna. Al’ isprič’o sam svom prijatelju što sam uradio, on me sasluš’o, nije ništa govorio, već otiš’o kući i sve napis’o na Facebooku. Posle mi je rek’o da je nakon razgovora sa mnom najpre popio apaurin. Eto, tako je bilo", ispričao je za zagrebački "Večernji list" Ajid Sarkić (51) za čije dobro delo se zahvaljujući društvenoj mreži Facebook čulo širom BiH pa i sveta.

Svoju odluku da prepusti posao kolegi nije odmah rekao supruzi Suadi, koja kaže da ju sve to nije iznenadilo jer je Ajid "takav čovek".

"Pazim da ju ne opterećujem. Žena se još nije oporavila od šoka iz rata kada su pijani vojnici nedaleko od nje bacili bombu. Zato joj ni nisam govorio što sam odlučio. Nekako ćemo se nas dvoje već izvući. Verujem da ti se u životu sve ono što nekom daš višestruko vrati", priča Sarkić i dodaje da je i njegov otac u životu rado pomagao drugima pa danas ima sve što mu za život treba.

Sad, kako će mu se i kada vratiti to što je poklonio posao 28-godišnjaku, Sarkić ne razmišlja.otpustite-mene-a-ne-njega1
"Kad sam njemu rek’o da mu je ime bilo na listi, al’ da ću umesto njega otkaz dobit’ ja, najpre je bio u potpunom šoku i neverici. A onda mu je bilo drago što je tako završilo", kaže Sarkić koji je formalno na godišnjem jer mu trenutno traje otkazni rok.

Sarkić je optimista i ističe da će se i bez posla kojim je zarađivao od 900 do 1000 KM snaći.

"Osam godina sam ja uzgaj’o šampinjone i sad ću se opet vratit tome. Jest da tu ima posla i da mi je lakše bilo na ovom radnom mestu gde sam bio poslovođa, ali tako sam odlučio. I dok drugima svi čestitaju kad dobiju pos’o, mene, evo, tapšu po ramenu i čestitaju mi jer sam - dobio otkaz.

Zvao me i gradonačelnik Albin Muslić i kantonalni premijer Hamdija Lipovača. Svima je to nešto čudno. Ima i onih koji kažu da nisam normalan. Ma, ja ti para nikad nisam im’o, al’ sam sretan jer imam auto, ženu, kuću, zemlju i decu", kaže Sarkić.

Vratiće se poslu koji je radio pre nego što se zaposlio u prodavnici auto-delova pre pet godina.

"Ostavio sam se tad šampinjona i zaposlio. Sad se vraćam poslu s gljivama. Verujem da ću opet uspeti. Pa, svoje dvoje dece ja sam iškolov’o na tim šampinjonima. Puno se radilo, al’ izgurali smo. A sad smo žena i ja sami, sin i ćerka su u Americi, pa nam i neće toliko trebati. Deca rade, a sin se i oženio ", kaže Ajid.

Priča o Ajidu Sarkiću s Facebooka je brže obišla Bosnu i Hercegovinu nego njegovu ulicu u kojoj se pročulo što je učinio tek kad je komšinicu nazvala kćerka iz Sarajeva i pitala ju da li je istina ono što je pročitala na internetu.

Komšije imaju samo reči hvale za Ajida Sarkića koji je kako kažu uvek pomagao drugima.

"Ispod naše kuće je kuća njegova brata. On nije imao puta do kuće pa je Adi posudio pare, kupio okolno zemljište i napravio bratu put. Onda je to zemljište prodavao za placeve, da može vratit dug.

Eh, i ta je epizoda mešetarenja sa zemljištem u životu Ajida Sarkića bila zanimljiva. Zaradio nije ništa, a zemljište je kupcima, uglavnom izbeglicama iz drugih krajeva BiH, davao na rate pa su mu plaćali ko je kada i koliko mogao.

(Mondo)

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

 

Broj posetilaca

Danas420
Juče714
Ovog meseca9874
Ukupno2412036

Currently are 51 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter