irena-sendler

IRENA SENDLER

Sama je iz Varšavskog geta i sigurne smrti izbavila 2500 dece.

Maja 2008. u 98. godini umrla je gospođa Irena Sendler.

Za vreme Drugog svetskog rata tražila je i od nacističkih vlasti dobila dozvolu za rad u Varšavskom getu kao socijalna radnica. Za svoj zahtev imala je poseban motiv: budući da je bila Nemica, znala je šta nacisti planiraju sa Jevrejima. Irena je na dnu svoje torbe krišom iz geta iznosila malu decu, a u prtljažniku svog automobila imala je vreću od grubog platna za veću decu. Imala je i psa koji je bio izvežban da laje kada bi je nemački vojnici puštali unutra i van iz geta: njegovo lajanje je "pokrivalo" plač dece.

Za vreme rada u getu, na ovaj način je uspela da spasi 2500 dece. A kad su je, najzad, otkrili, slomili su joj obe ruke i noge i žestoko pretukli.

Irena je spisak s imenima sve dece koju je prokrijumčarila iz geta čuvala u tegli zakopanoj ispod drveta u svom dvorištu. Nakon rata pokušala je da pronađe bar neke od roditelja koji su možda preživeli rat i da tako spoji porodice. Većina ih je, na žalost, bila ugušena u gasnim komorama, pa su deca kojima je pomogla smeštena u porodice hranitelja ili data na usvajanje.

Godine 2007. bila je nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Nije je dobila. Dodeljena je Alu Goru, koji je snimio film o globalnom otopljavanju.

Izjave Irene Sendler:

"Želim da posebno naglasim da oni koji su spasavali decu nisu nekakvi heroji. Taj termin me jako iritira. Obrnuto je tačno. I dalje me grize savest što sam učinila tako malo."
*
"Svako dete koje je spaseno uz moju, i pomoć svih divnih tajnih kurira koji danas nisu više živi, je opravdanje mog postojanja na Zemlji, a ne nešto zbog čega bih bila slavna."
 
 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas753
Juče714
Ovog meseca10207
Ukupno2412369

Currently are 26 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter