savars-karapetjan-junak-naseg-doba

ŠAVARŠ KARAPETJAN – JUNAK NAŠEG DOBA

Te 1976. godine Šavarš Karapetjan već je bio sportska zvezda SSSR-a. Ovaj mladi Jermenin stigao je da sa samo 23 godine 11 puta poruši svetski rekord, 17 puta bude prvak sveta, 13 puta evropski šampion i 7 puta prvak SSSR-a. Kakav sportista! Nedostižan i za Marka Spica i za Majkla Felpsa.

Na vrhuncu plivačke karijere, jednog dana u septembru 1976. godine, trenirao je pored akumulacionog jezera kraj Jerevana kad je začuo lom u blizini: trolejbus prepun putnika survao se u jezero i potonuo na dubinu od oko 10 metara.

Ne razmišljajući dugo, Šavarš je zaronio u mutnu vodu, došao do trolejbusa i nogama razbio prozor, a onda počeo da vadi jednu po jednu osobu. Brzinom od oko 35 sekundi po osobi, izvukao je 30 od 92 putnika, ali je samo dvadeset preživelo. "Samo" dvadeset?!!!

Isečen od stakla, inficiran prljavom vodom i muljem, Šavarš se onesvestio dok je izvlačio tridesetu osobu. Od posledica svog poduhvata zaradio je zapaljenje oba plućna krila i sepsu.

46 dana bio je bez svesti, između života i smrti. Kada se konačno probudio, saznao je da je njegovoj plivačkoj karijeri došao kraj.

Kad su ga kasnije pitali šta mu je bilo najstrašnije, Šavarš je odgovorio: "Znao sam da mogu da zaronim samo savars-karapetjan-junak-naseg-doba1ograničen broj puta, i plašio sam se da ću pogrešiti. Dole je bilo tako mračno da ništa nisam video. Jednom sam umesto putnika izvukao sedište ... Mogao sam da spasem još jedan život. To sedište me još uvek progoni u snovima."

Za ovo Šavaršovo junaštvo nije se odmah saznalo, zahvaljujući birokratskoj nemarnosti oblasnog šefa policije, koji je slike sa mesta nesreće držao u fioci dve godine. Kada je javnost konačno obaveštena o junaštvu mladog šampiona, dobio je značajne medalje i nagrade, a kada je Komsomolskaja pravda 1982. godine objavila članak o "Šampionovoj podvodnoj bici", Šavarš je postao legenda celog SSSR-a. Čitaoci su mu poslali 60 000 pisama.
 
Međutim, za Šavarša je herojstvo način života. Kada se 1985. našao pored zgrade u plamenu, nije ga zaustavilo sećanje na posledice podviga iz 1976. Uleteo je u zgradu i počeo da iz nje izvlači ljude. Zadobio je teške opekotine, zbog kojih je proveo dane u bolnici.

Šta je posle bilo s ovim herojem? Postao je političar? Slavni sportski trener? Ljubimac TV kamera? Ne. Šavarš je otišao u Moskvu i otvorio fabriku obuće kojoj je dao ime "Drugi udisaj". Običan život.

Kasnije je dobio i medalju UNESCO-a za poštenu igru i junaštvo, a jednom asteroidu dali su ime Šavarš.
 
Što se mene tiče, od kada sam čuo ovu priču, za mene je Šavarš Karapetjan jedna zvezda više u sazvežđu mojih uzora čovečnosti.

Vladimir Radić

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas57
Juče337
Ovog meseca7462
Ukupno2397016

Currently are 62 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter