najsiromasniji-predsednik-na-svetu1

NAJSIROMAŠNIJI PREDSEDNIK NA SVETU

Predsednik Urugvaja Hoze Muhika koji važi za najskromnijeg predsednika na svetu, od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, sa sebe zadržava 1.250 dolara.

Naime, Muhika sve ostalo daje u dobrotvorne svrhe i to mu je donelo nadimak "najsiromašniji predsednik na svetu".

Ovaj 77-godišnji ateista za sebe zadržava samo 1.250 dolara dok ostatak novca prebacuje na račun organizacije koja pomaže mala preduzeća i na nevladine organizacije koje rade na izgradnji stambenih objekata za siromašne, prenosi Fonet.

"Zadovoljan sam ovim iznosom jer u Urugvaju mnogi žive s puno manje", kaže Muhika koji je i svoju suprugu zamolio da učini isto.

On i njegova supruga žive na farmi u Montevideu, a njegov najveći "udar" na državni budžet bila je kupovina folksvagenove "bube" u vrednosti od 1.945 dolara.

Muhika predsedničku palatu koristi samo za sastanke i susrete s državnicima, ali tokom hladnih dana tamo borave beskućnici i njihove porodice.

Na samitu Rio+20 Muhika je izjavio: "Vladamo li mi globalizacijom ili ona vlada nama? Da li je moguće govoriti o solidarnosti i zajedništvu u ekonomiji koja je zasnovana na bezobzirnoj konkurenciji? Dokle dopire naše bratstvo?"

On se ističe i po efikasnoj borbi protiv korupcije. Urugvaj ima najmanju stopu korupcije u Južnoj Americi, a Muhika tvrdi najsiromasniji-predsednik-na-svetuda ga ne zanimaju neverovatni iznosi i brojni bankarski računi, jer ono najvrednije što ima ne može da se kupi novcem. Reč je o njegovom psu Manueli.

Muhika se može pohvaliti činjenicom da je njegov Urugvaj treći po razvijenosti na kontinentu i jedna od retkih država koje su uspele da izbegnu recesiju i zadrže pozitivnu stopu rasta.

Muhika nije jedini predsednik koji je donirao svoju platu u dobrotvorne svrhe; to su činili i Džon Ficdžerald Kenedi i Herbert Huver.

Izvor: B92.net

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas753
Juče714
Ovog meseca10207
Ukupno2412369

Currently are 20 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter