baraka

BARAKA

Ovaj kultni film Rona Frika iz 1992. godine sjedinjuje, poput raskošnog mozaika, prirodne lepote koje oduzimaju dah sa različitim aspektima ljudske civilizacije na planeti Zemlji – u svemu što je najuzvišenije i najrazornije u njoj.

Bez reči i bez komentara, pred našim se očima smenjuju spektakularni pejsaži sa svih kontinenata i sve boje ljudske duhovnosti, ali i svi užasi zastranjenja koja donose ljudska pohlepa i nasrtanje civilizacije na harmoničnu i uzvišenu lepotu ove planete.

Naslov Baraka dolazi od semitskog korena b-r-k, koji znači "blagoslov, napredak". Dok pred našim očima, uz prepoznatljive zvuke melodija sa svih strana sveta, promiču pomračenje Sunca i uzvišena lepota Mont Everesta, obredi tibetanskih monaha i ples derviša u Turskoj, molitve Jevreja pred Zidom plača i plemenske ceremonije afričkih i amazonskih plemena, divlja veličanstvenost tropskih prašuma, stena Ajers u Australiji i havajski vulkani, svakodnevni život u brazilskim favelama i gužva u tokijskom metrou na kraju radnog vremena, hiljade pahuljastih pilića zahvaćenih mašinerijom mesne industrije, vatreni stubovi na naftnim poljima Kuvajta i život na đubrištima Kalkute, hramovi Indije, ritualna pranja na Gangu i spaljivanje mrtvih, ali i studena tišina Aušvica, tišina piramida i Ankor Vata – da li možemo da prepoznamo gde se u našem životu krije – Baraka, blagoslov?

Da li nas čini srećnim zahuktala civilizacija koja sve brže hita ka nedosanjanom snu tehničkog raja i čoveka pretvara u sve beznačajniji i usamljeniji delić sve većeg đubrišta koje ostavlja iza sebe? Ili je baraka čovečanstva u harmoniji sa prirodom čiji smo deo?

   

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

 

Broj posetilaca

Danas94
Juče559
Ovog meseca11577
Ukupno2413739

Currently are 19 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter