covek-koji-je-postigao-nemoguce

ČOVEK KOJI JE POSTIGAO NEMOGUĆE

Glen Kaningem (Glenn Verniss Cunningham, 4. avgust 1909. – 10. mart 1988.) bio je američki atletičar, trkač na duge staze i, po mišljenju mnogih, najbolji američki dugoprugaš svih vremena.

Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1932. u Los Anđelesu i zauzeo je 4. mesto u trci na 1500 metara. Na sledećim Olimpijskim igrama, 1936. u Berlinu, u istoj trci osvojio je srebrnu medalju.

1933. dobio je počasno odlikovanje za razna dostignuća u trčanju na srednjim prugama.
1934. oborio je svetski rekord u trci na 1500m na otvorenom.
1936. postavio je svetski rekord u trci na 800m.
1938. postavio je svetski rekord u trci na 1500m u dvorani.

Podaci koji su impresivni sami po sebi još više dobijaju na snazi i značaju kada se imaju u vidu teškoće koje je Glen trebalo da savlada već u najranijim godinama svog života.

Naime, kada je Glen imao 8 godina, u njegovoj školi izbio je požar, jer je neko u staru, gvozdenu peć umesto kerozina stavio benzin. U požaru je poginuo Glenov 13-ogodišnji brat Flojd, a Glena su izvukli iz vatre onesvešćenog, više mrtvog nego živog. Na donjem delu tela imao je teške opekotine pa su ga odvezli u obližnju bolnicu.

Na pola pri svesti, ležeći na postelji, dečak je jedva mogao da čuje šta su govorili doktor i njegova majka. Doktor je majci rekao da će joj sin sigurno umreti, što je zapravo najbolje za njega, jer mu je u vatri gotovo potpuno nestao donji deo tela.

No, hrabri dečak nije želeo da umre. Odlučio je da preživi.

I zaista, na zaprepašćenje doktora, preživeo je. Kada je prošla smrtna opasnost, ponovo je čuo razgovor majke i covek-koji-je-postigao-nemoguce1doktora. Majci je rečeno da bi možda bilo bolje da je dečak umro, pošto mu je vatra gotovo sasvim uništila mišićno tkivo na donjem delu tela, tako da će biti osuđen na život bogalja koji više nikada neće moći da se služi nogama. Izgubio je svo meso na kolenima i potkolenicama, kao i sve prste na levom stopalu. Doktori su preporučili amputaciju obe noge, ali roditelji, videvši koliko je Glen ožalošćen, to nisu dozvolili.

Opet je hrabri dečak odlučio. On neće biti bogalj. On će prohodati.

No, na nesreću, od struka naniže nije ništa osećao. Njegove tanke nožice su samo beživotno visile.

Konačno je otpušten iz bolnice. Majka mu je svakog dana masirala noge, ali on ih uopšte nije osećao niti je mogao njima da upravlja. Ipak, njegova odlučnost da prohoda nije slabila.
Kad nije ležao, bio je u invalidskim kolicima.

Jednog sunčanog dana majka ga je odvezla u vrt na svež vazduh. Ovaj put, umesto da kao i obično samo sedi, bacio se iz kolica. Počeo je da puzi po travi, vukući noge za sobom.

Uspeo je da se dovuče do bele ograde koja je uokvirivala imanje. Uz velike napore uspeo je da se uspravi uz ogradu.

Malo-pomalo počeo je da se vuče duž ograde, odlučan da prohoda. Otada je to činio svaki dan, pa se vremenom uz ivicu ograde napravila staza. Najviše od svega želeo je da u svojim nogama probudi život.

Konačno je, zahvaljujući redovnoj masaži, snažnoj volji i upornosti, uspeo najpre da stane na noge, potom da oprezno hoda, a onda i da potrči.

Bilo je to rano leto 1919. kada je prvi put pokušao ponovo da hoda, skoro dve godine posle nesreće. Imao je pozitivan stav, kao i jaku veru. Njegov omiljeni stih iz Biblije bio je: "Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se" (Isaija 40:31).

Počeo je da hoda do škole, potom da trči u školu, a onda i da trči iz čistog zadovoljstva. Posle je na fakultetu uspeo da se pridruži atletskom timu.

A onda je taj mladić, koji nije trebalo ni da preživi, koji nikada nije trebalo da prohoda, koji nije smeo da se nada da će ikad trčati, od koga su i doktori digli ruke – taj isti hrabri mladić, Glen Kaningem, u Madison Square Gardenu je oborio svetski rekord u trci na 1500 metara! Novi život, odnosno nova faza života za njega je mogla da počne.

priredila: Suzana Stojanovski

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

 

Broj posetilaca

Danas385
Juče714
Ovog meseca9839
Ukupno2412001

Currently are 16 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter