slobodna-volja3

SLOBODNA VOLJA (Viktor Frankl)

Ne može se zamisliti ništa što bi čoveka tako determinisalo da ostane bez i najmanje slobode. Stoga, delić slobode, ma koliko bio mali, ostaje i čoveku u neurotičnom ili čak psihotičnom stanju. Zaista, najdublje jezgro ličnosti nije dirnuto čak ni u psihozi.

Sećam se čoveka od nekih 60 godina koga su doveli kod mene zbog slušnih halucinacija, koje su trajale već nekoliko decenija. Preda mnom je bila ruševina od čoveka. Svi u njegovoj okolini su ga smatrali idiotom. A kakav šarm je iz njega zračio! Kao dete je želeo da postane sveštenik, ali je morao da se zadovolji samo time da peva u crkvenom horu nedeljom ujutru.

Njegova sestra koja ga je dovela, pričala mi je da se on ponekad vrlo uznemiri, ali, u poslednjem času, uvek uspe da se kontroliše. Zainteresovao sam se za psihodinamiku tog slučaja, jer sam pomišljao da postoji jaka fiksacija pacijenta za njegovu sestru. Zato sam ga pitao kako mu polazi za rukom da stekne kontrolu nad sobom: "Zbog koga to činite?" Usledila je pauza od nekoliko sekundi, posle koje je pacijent odgovorio: "Zbog Boga". Tu se otvorila dubina njegove ličnosti, i na dnu te dubine, bez obzira na siromaštvo njegove intelektualne obdarenosti, otkrio se autentični religiozni život.

Neizlečivi psihotični pacijent može da izgubi svoju društvenu korisnost, a da ipak sačuva dostojanstvo ljudskog bića. To je moj psihijatrijski kredo. Bez njega ne bih smatrao vrednim da se bude psihijatar.

Viktor Frankl
(psihijatar i psihoterapeut koji je nekoliko godina bio
zatvorenik u nacističkim koncentracionim logorima)

Broj posetilaca

Danas100
Juče559
Ovog meseca11583
Ukupno2413745

Currently are 17 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter