iz-dnevnika-ane-frank

IZ DNEVNIKA ANE FRANK

Uveče kad ležim u krevetu i završavam molitvu rečima: "Hvala ti za sve dobro, drago i lepo", ispunjena sam radošću.

Tada pomislim na "dobro" - na skrivanje, zdravlje i celo svoje biće; "drago" - na Petera, na ono što je još malo i osetljivo i čemu se još ne usuđujemo da damo ime, na ljubav, na budućnost, sreću; "lepo" - na svet, prirodu i neizmernu lepotu svih stvari, svega što je lepo.

Tada ne razmišljam o bedi, nego o onom lepom što nam je još ostalo. U tome leži veliki deo razlike između majke i mene. Kada je neko potišten, njen savet je: "Pomisli na sve nedaće u svetu i budi srećan što ih ne proživljavaš." Moj savet je: "Izađi napolje, na polja, u prirodu i na sunce. Izađi napolje i pokušaj da ponovo pronađeš sreću; misli na sve ono lepo što se nalazi u tebi i oko tebe i budi srećan."

Po mom mišljenju, majčina rečenica nije dobra, jer šta ćeš učiniti ako ipak doživiš nedaće? Tada si izgubljen. Ja, naprotiv, smatram da u svakoj patnji ima nešto lepo. Ako to potražiš, pronalazićeš sve više radosti i postaćeš smiren. A ko je srećan, usrećiće i druge; ko ima hrabrosti i vere, nikada neće potonuti u bedu!

Ana Frank

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas430
Juče714
Ovog meseca9884
Ukupno2412046

Currently are 24 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter