mladost-je-stanje-duha

MLADOST JE STANJE DUHA (Džo Viler)

Mladost nije period života. Ona predstavlja stanje uma. Mladost ne čine samo rumeni obrazi, crvene usne i gipka kolena, već i kontrola volje, kvalitet imaginacije, živost emocija; mladost je svežina u dubokim izvorima života.

Mladost podrazumeva prevlast hrabrosti nad stidljivošću, prevlast želje za avanturom nad ljubavi prema dokolici. Sve ove osobine češće se sreću kod čoveka od 50 godina nego kod mladića od 20.

Niko ne ostari samo nižući kalendarske godine. Ljudi stare tako što napuštaju svoje ideale. Godine vam stvaraju bore na koži, ali nepoverenje u sebe, strah i očaj - to su te duge, duge godine koje saginju glavu i vraćaju vaš duh u prah i pepeo.

Mlad si koliko i tvoja vera, star koliko i tvoja sumnja; mlad koliko i tvoje samopouzdanje, star koliko i tvoj strah; mlad si koliko i tvoja nada, star koliko i tvoj očaj.

U samom središtu tvog srca postoji jedna bežična stanica. U onoj meri u kojoj ona prima poruke o lepoti, nadi, radosti, hrabrosti, veličini i snazi, od nekog muškarca ili žene i od beskonačnog Boga, toliko si i ti mlad. Kada sve žice padnu i samo središte tvog srca prekriju sneg pesimizma i led cinizma, onda si zaista ostario i neka se Bog smiluje tvojoj duši.

Džo Viler

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas62
Juče714
Ovog meseca9516
Ukupno2411678

Currently are 39 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter