gde-nam-uistinu-prolazi-zivot

GDE NAM UISTINU PROLAZI ŽIVOT? (Ivo Andrić)

Sudaraju se i mešaju pojave u prirodi, kao da se gube i utvrđene granice godišnjih doba.

Osvane sunčan dan, a već oko podne počne da se javlja neki oštar i tanak vetrić koji nosi bele i rumene latice behara, ali očigledno je da dolazi iz nekih predela gde još vladaju zima i led. Sa cvetnim laticama mešaju se i retke pahulje snega.

Čovek sklapa oči, zakopčava sva dugmeta na kaputu i oseća se kao slabo, ugroženo stvorenje, izloženo nevidljivim opasnostima i iznenađenjima nereda koji ga okružuje spolja i ispunjava iznutra.

A kad za trenutak otvori oči, vidi da je u ovaj kovitlac od snežnih pahuljica i cvetnih latica upao i mali beli leptir, i spašava se grčevitim udarcima slabih krila koji liče na samrtne trzaje.

Treba kazati i to da je sva ova igra svetlosti i boja na sivoj pozadini martovskog predela praćena i tihim ali oštrim cviljenjem studenog vetra u granama retkih četinara.

Posmatrajući sve to, osetih tanak ali dubok drhtaj celog tela, nešto od onog nejasnog velikog straha koji nas povremeno ispuni od glave do pete i zaustavi u mestu, i pred kojim moramo da se zapitamo: šta smo mi ljudi, gde uobražavamo da živimo, a gde nam uistinu prolazi taj naš kratki vek?

Ivo Andrić

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas83
Juče714
Ovog meseca9537
Ukupno2411699

Currently are 16 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter