tezimo-onome-sto-je-vecno

TEŽIMO ONOME ŠTO JE VEČNO

Sve na zemlji ima svoje granice, i najmoćniji i najradosniji ruše se u svojoj veličini i radosti i padaju u prah. Sva zemljina lopta samo je velika grobnica, i nema na njenoj površini ništa što ne bi moglo da se sakrije pod humkom u zemlji.

Vode, reke i potoci teku prema svome opredeljenju i ne vraćaju se svome srećnom izvoru, i svi hitaju napred da sahrane sebe u dubini beskrajnog okeana. Onoga što je bilo juče danas već nema; i ovoga što je sada neće biti sutra. Groblje je ispunjeno prahom onih koji su nekad bili oduševljeni životom, koji su bili carevi, upravljali narodima, predsedavali u saborima, predvodili vojske, osvajali nove zemlje, tražili da im se klanja, razmetali se slavom, raskoši i vlašću.

Ali, slava je prošla kao crni dim što izbija iz vulkana, i nije ostavila ništa osim spomena na stranici letopisca.

Veliki, mudri, hrabri, prekrasni - avaj! - gde su oni sada? Svi oni pomešani su sa glinom, i to što je njih sustiglo stići će i nas; stići će i one koji dođu posle nas.

Ali, budite hrabri svi vi: i ugledni načelnici, i istinski drugovi, i verni podanici! - Težimo onom nebu gde je sve večno i gde nema ni truleži ni propadanja!

Tetskuko Nezagual Kopotl - oko 1460. godine pre nove ere

(Iz knjige Lava Tolstoja - "Put u život")

Broj posetilaca

Danas457
Juče714
Ovog meseca9911
Ukupno2412073

Currently are 16 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter