hrabrost

HRABROST

Hrabrost ne znači prepustiti sili da rešava sukobe koje razum može da razreši, jer hrabrost za sve vas znači, u svakom trenutku, da ne pokleknuvši podnosite iskušenja svake vrste, fizička i moralna, kojima život izobiluje.

Hrabrost nije prepuštanje svoje volje hirovima utisaka i pritisaka; to znači nastaviti da radimo i da se borimo i u neizbežnim trenucima bezvoljnosti. Hrabrost u beskrajnoj zbrci života koja nam preti sa svih strana – to znači odabrati jedno zanimanje i dobro ga obavljati, o čemu god da je reč; znači ne izgubiti volju zbog usitnjenosti i jednoličnosti posla; to znači postati, koliko je to god moguće, iskusan stručnjak, prihvatiti i razumeti zakon specijalizacije rada koji je uslov korisnog delanja, a ipak za sebe i svoj duh sačuvati pristup prostranstvu sveta i nekim novim mogućnostima. [...]

Hrabrost znači prevladati sopstvene greške, patiti zbog njih ne dozvolivši da nas satru, a onda nastaviti svoj put. Hrabrost je voleti život i smireno gledati smrti u oči ; to znači težiti idealu i razumeti stvarnost; to znači delati i ulagati sebe u velike ciljeve, ne znajući ni čime će prostrani univerzum nagraditi naš trud, ni da li ćemo zato ikada i biti nagrađeni. Hrabrost, to znači tragati za istinom i istinu kazati; to znači ne pokoravati se zakonu pobedonosne laži koja napreduje, i ne pridružiti se, ni svojom dušom ni ustima ni rukama, bezumnom tapšanju i fanatičnim kritikama.

Žan Žores (1859-1914), "Poruka mladima"
(Jean Jaurès, "Discours à la jeunesse", 1903)

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas61
Juče714
Ovog meseca9515
Ukupno2411677

Currently are 18 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter