hamburger-o-vaspitavanju-dece

HAMBURGER (O vaspitavanju dece)

Kurt, pametni šesnaestogodišnjak, treperio je od uzbuđenja zbog tek dobijene vozačke dozvole.

U želji da mu omogući da vežba ovu korisnu veštinu, kao i da uživa u novostečenoj slobodi, majka ga je zamolila da ode u prodavnicu i kupi meso za večeru. Na licu mu se ogledao pobednički izraz! Njegova mama nikad mu nije poverila ni najmanji zadatak jer je više volela da sve uradi sama, ne ostavljajući prostora za grešku.

Zgrabio je ključeve od kola i odjurio prema garaži pre nego što se majka predomisli. Ona je pošla u kuhinju i počela da sprema večeru. Iseckala je paradajz i odmrzla zemičke. Kad je to završila i postavila sto, počela je da se brine. Vreme je prolazilo – i prolazilo. Gde je Kurt?

Baš kad je htela da krene u potragu za njim, Kurt se pojavio na vratima – bez hamburgera. "Gde je meso?", pitala je.

Slegnuo je ramenima. "U našoj prodavnici nema hamburgera, mama."

"Mora da ima, Kurte!", povikala je, pitajući se šta je njen sin namerio. No, on je glasno uzdahnuo i nastavio svoju priču, frustriran što ga majka ne razume.

"Prošao sam dvaput kroz čitavu prodavnicu, mama, i oni ne prodaju hamburgere!"

Iznervirana, zamolila je Kurta da se vrati u automobil i sela pored njega. Dok su se vozili prema prodavnici, promrmljala je sebi u bradu: "Ovo sam oduvek znala. Ako nešto treba da bude urađeno kako valja, moram to sama da uradim." Kad su stigli u prodavnicu, žustrim korakom je otišla do mesnih proizvoda, vukući Kurta za sobom. Dramatičnim pokretom pokazala je i pobednički uzviknula: "Evo!"

Bila je zaprepašćena kad je njen sin, potpuno zbunjen – poput visokog svetionika u moru mlevenog mesa u celofanu – najiskrenije rekao: "Pa ja ne vidim hamburgere."

Shvatila je posle nekoliko sekundi. Njen sin – koji je upravo dobio vozačku dozvolu, pustio bradu i spremao se za koledž – nikada nije bio u prilici, niti je to od njega traženo, da joj pomogne u nekoj većoj kupovini! Nikada nije spremio neko jelo! Suština je bila to da on ne bi prepoznao sirovi hambureger čak i kad bi mu ga bacila na glavu! Zbog toga je sada zabezeknuto mahao glavom. "Jao", rekao je, "nikad nisam video takav hamburger!"

Kada je došla sebi, na pamet su joj padale druge misli. On nikada nije oprao veš! Nikada nije napisao ček! Nikad se nije selio! Nikad nije prišio dugme niti zakrpio pantalone! Nikad nije spakovao snedvič! Kako je ona to uvek obavljala umesto njega, on nikad nije imao priliku da sam to uradi – i tako njen sin, koji je brzo grabio prema punoletstvu, nije imao pojma kako da obavi bilo koju uobičajenu aktivnost. U najboljoj nameri, pomešanoj s malo nestrpljivosti svojstvene svim ljudima, ona je nesvesno propustila da svog sina pripremi za izlazak u veliki svet. Bila je brižna majka – isuviše brižna.

* * *

Ponekad se odgovorna deca ne odgajaju na osnovu onoga što radimo za njih, nego na osnovu onoga što ne radimo. Time što smo isuviše "dobri" roditelji, svojoj deci uskraćujemo prilike koje bi im pomogle da steknu veštine važne za uspeh u zreloj dobi – alat koji se ne može kupiti ili pokloniti, već se mora steći iskustvom. Svaki zadatak koji izvršimo umesto dece, jeste zadatak koji deca neće uraditi.

Ako je vaše dete starije od šest godina, svaka propuštena prilika da ga podučite korisnom kućnom poslu produžiće njegovu nesamostalnost. Svaki put kad pokupite prljavu čarapu, zgužvanu maramicu, umazanu činiju ili zaturenu igračku – svaki put kad to uradite navodite svoje dete da veruje u "dobru vilu" koja rešava sve probleme. Ovo frustrira vas, a vašoj deci će biti teško kad odu od kuće i otkriju da se "vila" nije preselila sa njima.

Ovo je jedan od roditeljskih zadataka koji je težak za sve nas. Korist je, međutim, ogromna. Možda najvrednija korist od dopuštanja da vaše dete uči život kroz zadatke prilagođene njegovom uzrastu, jeste jačanje njegovog samopouzdanja. Što je dete sposobnije, to će biti samostalnije. Sa samopouzdanjem i poznavanjem mnogih važnih životnih veština gradi se i snažnija, pozitivnija slika o sebi, pa će vaše dete lakše prihvatati sve što mu život donosi.

Iz knjige:

Elizabet Pentli, "Skrivene poruke"
Mladinska knjiga, 2010.

Broj posetilaca

Danas274
Juče337
Ovog meseca7679
Ukupno2397233

Currently are 100 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter