pismo-detetu1

PISMO DETETU

Roditeljska ljubav podrazumeva staranje velikog i jakog roditelja o malom i nemoćnom detetu. Međutim, vrlo brzo dođe vreme da deca odrastu i ojačaju, a roditelji ostare i onemoćaju.

Da li će se u novonastalom odnosu snaga deca prisetiti ljubavi i brige koje su dobila od roditelja i uzvratiti im onda kada im je najpotrebnije i kada polako ulaze u "drugo detinjstvo"?

Ovu poruku jedna majka želela je da uputi svojoj odrasloj kćerki.

 

Drago moje dete,

 

Sada sam još u punoj snazi, ali kada ostarim, budi strpljiva sa mnom i pokušaj da me razumeš. Ako se zaprljam kad jedem i ako ne mogu da se sama obučem, budi strpljiva. Seti se sati koje sam potrošila dok sam te tome naučila. I, ako u razgovoru stalno ponavljam iste stvari, nemoj me prekidati, saslušaj me! Kada si bila mala, morala sam da ti istu priču čitam mnogo puta pre spavanja.

Ako ne budem želela da se kupam, ne ismejavaj me i ne vređaj. Seti se kako sam te morala loviti i izmišljati hiljadu razloga da bi ti ušla u kadu. Kad vidiš da ne poznajem novu tehnologiju, daj mi vremena i nemoj me gledati s podsmehom na licu. Ja sam tebe naučila mnogo toga: da pravilno jedeš, da umeš da se obučeš, da se suočiš sa životom. Ako se nekad u razgovoru zaboravim ili izgubim nit priče, daj mi malo vremena da se prisetim i nemoj da se ljutiš ako mi to ne pođe za rukom.

Nije mi naš razgovor najvažniji na svetu, već to što sam sa tobom i što umeš da me saslušaš.

Ako ne budem želela da jedem, nemoj me prisiljavati na to. Sama znam najbolje kada mi je hrana potrebna, a kada ne.

Kada mi umorne noge više ne budu dozvoljavale da hodam, pruži mi ruku kao što sam je i ja pružala tebi kada si pravila prve korake. I ako ti jednom kažem da više ne želim da živim, da želim da umrem, ne ljuti se na mene, jednoga dana ćeš me razumeti. Jednom ćeš shvatiti da sam ti, usprkos svim učinjenim greškama, želela samo najbolje i pokušala da te pripremim za život.

Ne žalosti se, ne ljuti se i ne osećaj se bespomoćno kada me budeš takvu gledala pored sebe. Budi pored mene i pokušaj da me razumeš i pomogneš mi kao što sam ja pomagala tebi kada si počinjala da živiš.

Budi mi oslonac, pomozi mi da završim svoje putovanje sa ljubavlju i strpljenjem. Uzvratiću ti osmehom i neizmernom ljubavlju koju sam oduvek gajila prema tebi.

Volim te, dete moje,

 

Tvoja mama

nepoznati autor

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas435
Juče714
Ovog meseca9889
Ukupno2412051

Currently are 18 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter