diogen-i-aleksandar-veliki

DIOGEN I ALEKSANDAR VELIKI

Aleksandar Veliki je krenuo u osvajanje, pa se prvo zaustavio kod svog mudrog prijatelja Diogena.

Pozdravili su se s mnogo privrženosti, jer su bili stari prijatelji, a nisu se videli već neko vreme. Diogen se udobno odmarao na svom omiljenom ležaju, dok je njegov uznemireni prijatelj hodao gore-dole.

Diogen započe razgovor: "Gde ideš ovoga puta?"

Aleksandar odgovori: "Prvo idem da osvojim Malu Aziju."

"A gde posle toga?", upita Diogen svog ambicioznog prijatelja. Aleksandrovi podvizi uvek su u njemu pobuđivali radoznalost.

"Onda ću ići u osvajanje Indije", odgovori Aleksandar.

"A zatim šta?", upita mudrac.

Aleksandar odgovorii: "Osvojiću ceo svet."

Zamišljeno se smešeći, Diogen podignu pogled prema Aleksandru s izrazitim izazovom u očima i reče mu: "Jednom, kada osvojiš ceo svet, šta ćeš onda da radiš?"

"Ah", reče Aleksandar, "onda ću moći da se odmaram i opuštam."

Ovaj odgovor navede Diogena na glasan smeh. Pa zovnu svog stalnog pratioca, krhkog psa koji se nedaleko odmarao: "Čuješ li šta je ovaj ludak upravo rekao?"

Diogen poveri psu: "On će da se odmara nakon što osvoji svet. Pa mi se već odmaramo, a da nismo osvojili ništa!"

Potom se Diogen okrenu prema Aleksandru i reče: "Ako je odmor i opuštanje tvoj krajnji cilj, zašto se ne pridružiš meni i mom psu u ovoj udobnoj sobi? Dovoljno je mesta za svu trojicu. Zašto bi sve to radio kad već sada možeš da se odmaraš s nama?!"

***

Zamisli da se možeš naći u mogućnosti da osvojiš ceo svet. I šta onda?! Šta da radiš s celim svetom? Osvojiš i poseduješ sve što se može imati, i šta dalje? Koji je smisao posedovanja?

Sasvim sigurno bi izgubio zadovoljstvo. I šta bi sa celim svetom? Sa svetom i ne baš puno, ali najverovatnije bi krenuo u potragu za unutrašnjim mirom. Zašto onda ne bi krenuo u potragu za mirom odmah, pre nego što kreneš u lov na bogatstvo, slavu i uspeh? Zašto ne bi pojednostavio svoj život i postigao unutrašnji mir mnogo brže nego da trčiš za svim tim?

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas1
Juče508
Ovog meseca13011
Ukupno2415173

Currently are 32 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter