sedam-i-po

SEDAM I PO (Igrani film)

Film Miroslava Momčilovića iz 2006. godine niže sedam priča o različitim ljudima iz našeg komšiluka, o nama i našim komšijama, o njihovim i našim gresima i manama.

Dok svaka od sedam priča razrađuje po jedan moralni problem (tzv. "sedam smrtnih greha") koji se istovremeno osuđuju, izvrgavaju ruglu i proizvode smeh gledalaca, sam kraj filma "sudbinski" povezuje sve ove male i sitne dušice koje se stiču u bolnici, mestu gde patnja i slabost svodi ljude na njihovu pravu meru i ogoljuje ih do suštine bića, ali često i izvlači ono najbolje iz njih.

Pred nama se nižu upečatljivi i prepoznatljivi portreti neradnika željnih da brzo dođu do velikog novca, poniženog i gnevnog mladića pun mržnje, ali i kukavičluka, čija se sva snaga sastoji u verbalnom nasilju, zatim portreti pedofila, potom proždrljivaca – pogotovu ako se negde jede i pije "za džabe", portreti muža i žene koji svoju ličnu borbu za "svoje ja" bestidno iznose pred TV-kamere, karikatura sitnih lopova suviše lenjih i nesposobnih i za krađu i, na kraju, kao prvi i najveći greh, tako prepoznatljiva zavist, zbog koje smo spremni da se rugamo boljima od nas ili, što je još gore, da ih uništimo.

Bez plitkog moralizatorskog patosa, bez neukusnog prenaglašavanja odvratnosti ljudskog zla, autor ukazuje na saradnju među ljudima i solidarnost – ljubav, zapravo – kao na jednostavan i moćan lek za prevazilaženje iskušenja da na zlo uzvratimo zlom.
 
Film ne preporučujemo deci ispod 12 godina.                                                                                                                                                                                                            

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas757
Juče714
Ovog meseca10211
Ukupno2412373

Currently are 33 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter