lekovita-napetost

LEKOVITA NAPETOST (Viktor Frankl)

Za duševno zdravlje potreban je određen stepen napetosti, napetosti između onog što je već postignuto i onog što još mora da se uradi; odnosno između onoga što već jesmo i onoga što tek treba da postanemo.

Pretpostavku da je za mentalnu higijenu u prvom redu potrebna ravnoteža ili, kako se to u biologiji kaže homeostaza, tj. stanje bez napetosti, smatram opasnim nesporazumom. Čoveku za zdravlje nije potrebna homeostaza, već naprotiv stanje težnje i borbe za cilj koji je njega dostojan. Nije mu potrebno oslobođenje od napetosti po svaku cenu, već poziv na cilj koji treba da ostvari.

Nije tačno da to važi samo u normalnim uslovima, već važi, čak i više, u slučajevima neurotičnih pojedinaca. Kada arhitekta želi da učvrsti luk koji nije siguran, on će povećati opterećenje koje ga pritiska, jer se tako čvršće međusobno povezuju elementi luka. Isto tako, ako terapeuti žele da ojačaju duševno zdravlje svog pacijenta, ne treba da se ustručavaju da povećaju teret koji donosi preorijentacija na život sa smislom, ciljem.

Viktor Frankl

Broj posetilaca

Danas489
Juče568
Ovog meseca12991
Ukupno2415153

Currently are 18 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter