sedenje-ispred-televizora-vodi-u-depresiju

SEDENJE ISPRED TELEVIZORA VODI U DEPRESIJU

Ukoliko do kasno u noć sedite ispred kompjutera ili TV-a ili ih ostavite uključene po odlasku na spavanje, izloženi ste povišenom riziku od padanja u depresiju.

Tim neurologa Univerziteta u Ohaju koristio je hrčke kako bi utvrdili povezanost prigušene svetlosti noću i promena u ponašanju i ispostavilo se da su promene u ponašanju i u mozgu hrčaka slične sa simptomima depresivnih ljudi.

"Rezultati kod hrčaka u skladu su sa onim što znamo o depresiji kod ljudi", rekla je vođa tima Trejsi Bedrosijan.

Iako je izlaganje noćnom svetlu bilo povezivano sa povećanjem rizika od raka dojke i gojaznosti, odnos svetla i poremećaja ponašanja nikada nije bio razlučen do kraja, prenosi Rojters.

Životinjice koje su učestvovale u eksperimentu četiri sedmice bile su tokom noći izložene slabom svetlu koje je ekvivalent televizoru u zamračenoj sobi i njihovi rezultati upoređeni su sa rezultatima kontrolne grupe koja noću nije bila podvrgnuta prigušenoj svetlosti.

Eksperimentalna grupa je potom ubačena u normalan ciklus na nedelju, dve ili četiri pre nego što su ponovo testirani.

Rezultati su pokazali da su hrčci za vreme izlaganja noćnom svetlu bili manje aktivni i da ih je slabo interesovala zašećerena voda - oba znaka komparabilna su sa znacima depresije kod ljudi.

Istraživači su otkrili i promene u mozgu koje su takođe povezane sa depresivnim ljudima.

Hrčci su takođe proizvodili više proteina TNF, hemijskog glasnika koji se mobiliše kada je telo povređeno ili inficirano i koji izaziva upalu u pokušaju da sredi štetu.

"Stručnjaci su pronašli snažnu vezu kod ljudi između hronične inflamacije i depresije. Zbog toga je važno da pronađemo ovu vezu između prigušenog svetla noću i povećanog lučenja TNF-a", rekao je Rendi Nilson koji je takođe radio na studiji.

Simptomi depresije nestajali su kada su hrčci vraćeni u normalan ciklus, a nivo TNF-a se vratio na normalu posle dve nedelje

"Dobra vest je da oni koji do kasno ostaju ispred televizije ili kompjutera mogu da ponište štetne efekte povratkom na regularan dan-noć ciklus i minimalizacijom izloženosti veštačkom svetlu noću", rekla je Bedrosijan.

(Tanjug)

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas459
Juče401
Ovog meseca6633
Ukupno2396187

Currently are 92 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter