radost-davanja

RADOST DAVANJA (Erih From)

Najvažnija sfera davanja nije sfera materijalnih dobara, već je to specifično ljudsko carstvo. Šta jedna osoba daje drugoj? Ona daje od sebe, onog najdragocenijeg što ima, daje od svog života.

Ovo ne znači nužno da ona žrtvuje svoj život za druge, već da joj daje od onoga što u njoj živi; daje joj od svoje radosti, svog interesovanja, razumevanja, znanja, od svog humora, svoje tuge - sve izraze i manifestacije onoga što u njoj živi.

Davanjem svog života ona obogaćuje drugu osobu, pojačavajući svoju sopstvenu životnost pojačava osećaj životnosti drugog. Ona ne daje da bi primila; samo po sebi, davanje je izvarenredna radost.

Ali dajući, ona ne može a da nešto ne oživi u drugoj osobi, a to što je oživljeno povratno se u njoj odražava; u istinskom davanju ne može a da se ne primi ono što joj se uzvraća. Davanje podrazumeva da smo i drugu osobu učinili davaocem i da zajedno delimo radost što je, zahvaljujući oboma, nešto zaživelo.

U činu davanja nešto se rodilo i obe osobe koje u tome učestvuju blagodarne su zbog života koji je rođen zahvaljujući njima.

Erih From

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas274
Juče337
Ovog meseca7679
Ukupno2397233

Currently are 99 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter