trazenje-oprostaja

TRAŽENJE OPROŠTAJA (Li Strobel)

Pre nekoliko godina, u Misisipiju se grupa crnaca i belaca sastala da započne konstruktivan dijalog nakon godina podozrenja, zle volje i mržnje. U jednom trenutku, jedan mladi crni sveštenik je ustao i rekao:

"Dogodilo se blizu sedam hiljada ubistava u državi Misisipi, ali nikada nisam čuo belog sveštenika da propoveda protiv rasizma. Želim da znam – zašto?"

Tajac je zavladao prostorijom. Konačno je ustao jedan stariji sveštenik, belac. Mogao je da pokuša da odbrani svoj rad, da iznese neke argumente. Mogao je tvrdoglavo da negira da je učinjeno bilo šta loše. Umesto toga on je rekao: "Pretpostavljam da je pitanje upućeno i meni. Da vam kažem istinu: razlog je bio strah. Bojao sam se – svojih ljudi i posledica. Tako smo samo stajali po strani. To je istina, i ne znam kako to da ispravim. Voleo bih da se vreme vrati, ali to nije moguće. Sve što mogu da uradim je da vam kažem – žao mi je. Žao mi je."

Dvojica bivših protivnika su prišla jedan drugome i zagrlili se. U prostoriji nije bilo nikog ko nije zaplakao.

Malo toga ubrzava proces pomirenja kao ponizno priznanje sopstvenih pogrešaka i traženje oproštaja. To govori našim protivnicima da smo ozbiljni, odgovorni i pošteni, i da smo spremni da prevaziđemo ponos i sebične interese.

Šta je sa vašim protivnikom? Budite iskreni: da li ste bar delimično odgovorni za sukob među vama? Ako jeste, zar ne bi trebalo da zatražite oproštaj?

Li Strobel

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas271
Juče337
Ovog meseca7676
Ukupno2397230

Currently are 38 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter