filozofija-i-biblija1

FILOZOFIJA I BIBLIJA (Emanuel Levinas)

Osećanje da je Biblija Knjiga nad knjigama koja govori o osnovama svega, o onome što se moralo izreći da bi ljudski život imao smisla, osećanje da su te misli izrečene u obliku koji tumačima otkriva sve njene dubine – podrazumeva mnogo više od svesti o svetosti koja zamenjuje puki književni sud.

Ovde je reč o neverovatno snažnom prisustvu biblijskih ličnosti u tekstu, o etičkoj snazi i tajnovitim mogućnostima tumačenja koje su za mene u početku bile znak transcendentnosti, i ništa manje od toga. Veoma je značajan trenutak kada tumačenje Biblije prepoznamo i doživimo, sa svim njenim smelim interpretacijama, kao vid verskog života i kao bogoslužbeni čin.

Tekstovi velikih filozofa, imajući u vidu značaj tumačenja prilikom njihovog čitanja, učinili su mi se pre bliskim nego suprotstavljenima Bibliji, iako konkretne biblijske teme nisu neposredno razmatrane na stranama filozofskih dela. Ipak, ja od samog početka nisam imao utisak da je filozofija u suštini ateistička, a to ne mislim ni danas. I mada u filozofiji jedan biblijski stih nema težinu dokaza, Bog o kom taj stih govori može, bez obzira na sve antropomorfne metafore u tekstu, da ostane merilo Duha i za filozofe.

Emanuel Levinas (1906-1995),

iz knjige Etika i beskonačnost

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas217
Juče574
Ovog meseca8765
Ukupno2384584

Currently are 39 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter