da-li-ce-mrtvi-vaskrsnuti

DA LI ĆE MRTVI OŽIVETI?! (Justin Filosof)

Da naša ljudska realnost i postojanje nije tako očigledno, pa da neko ustvrdi kako se iz sićušne kapi čovekovog semena obrazuju kosti i žile i telo kako već vidimo da postoji: recite mi, šta bi čoveku bilo neverovatnije od toga?

Uzmimo uslovno: da vi niste postojali u svom ovozemaljskom, sadašnjem, izgledu i da niste rođeni od takvih roditelja kao što su vaši; kad bi vam, dakle, u tom slučaju neko pokazao seme čovekovo i oblik već rođenog čoveka i počeo tvrditi da je iz pokazanog semena nastalo takvo biće kao što vam je pokazano i što vidite, da li biste u to poverovali pre no što se lično uverite i osvedočite?

Mislim da niko ne bi poverovao! Na isti način i vaše neverje dolazi otuda što još niko od vas nije video vaskrslog mrtvaca. Ali kao što i ranije ne poverovaste da iz tako male kapi može nastati ovako sadržajno biće, kao što ste vi, a sada i sami vidite desivši se, šta, dakle, činiti?

Na isti način sudite da će i ljudska tela, istrulela u prah i sjedinjena sa zemljom, slično semenima, na zapovest Božiju, vaskrsnuti u određeno vreme i da će se obući u netruležnost.

Justin Filosof (105-165. g. n.e.),

Sabrana dela, tom 1, str. 23

 

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas459
Juče401
Ovog meseca6633
Ukupno2396187

Currently are 109 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter