slatkisi-i-agresivnost

SLATKIŠI I AGRESIVNOST

Deca koja svakodnevno jedu slatkiše imaju veće šanse da budu agresivna kad odrastu, pokazalo je novo istraživanje britanskih naučnika.

Istraživanje naučnika Univerziteta u Kardifu, u kome je učestvovalo oko 17.500 ljudi, prvo je koje je pronašlo vezu između nasilnog ponašanja u odrasloj dobi i konzumacije velike količine ušećerene hrane u dečjem uzrastu.

Istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu British Journal of Psychiatry, pokazalo je da desetogodišnjaci koji svaki dan jedu ušećerenu hranu imaju znatno veće šanse da će biti osuđeni zbog nasilnog ponašanja od 29. do 34. godine života.

Oko 69 odsto učesnika koji su bili nasilni u tim godinama svakodnevno je jelo slatkiše dok su bili deca, u poređenju sa samo 42 odsto učesnika koji nisu bili nasilni, piše portal "Moj doktor".

Vođa istraživanja dr Simon Mur je rekla da je omiljeno objašnjenje naučnika da će deca, ako im se svaki dan daju slatkiši, naročito čokolada, teže naučiti da dočekaju ono što žele.

- Zbog tog pomanjkanja zahvalnosti mogli bi da počnu da se ponašaju impulsivnije, a impulsivno ponašanje je usko povezano s delikvencijom - rekla je Mur.

Inače, dr Mur je i ranije radila s maloletnim prestupnicima i na osnovu vlastitih iskustava je zaključila da pravilna ishrana može da smanji agresiju.

Izvor: TANJUG, BLIC

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

 

 

Broj posetilaca

Danas57
Juče337
Ovog meseca7462
Ukupno2397016

Currently are 82 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter