svinjokolj-kolinje-animacija

SVINJOKOLJ (KOLINJE) - animirani film

Ovaj kratki animirani film je napravio student animacije na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Zagrebu, koji je ujedno i aktivista udruženja "Prijatelji životinja".

Svinje su svesne i osetljive životinje, po inteligenciji jednake psu. Prilikom klanja prereže im se grkljan i ostavljaju se da iskrvare još dok su pri punoj svesti. Sa nervnim sistemom koji je nalik ljudskom, svinje su pri klanju podjednako svesne noža i osećaju intenzivan bol kao i čovek. Kada postanemo ravnodušni prema patnjama drugog bića i izgubimo poštovanje prema životu životinje, gubimo i poštovanje prema ljudskom životu.

Svake godine u zimskim mesecima, počevši od poslednjeg vikenda u novembru, primitivan običaj svinjokolja (kolinja) na Balkanu rezultuje stotinama hiljada krvavih dvorišta i brojnim slučajevima trihineloze. Klanje je najbrutalniji čin u odnosu čoveka prema životinji, a u vreme svinjokolja (kolinja) je, na opštu sramotu, prikazan kao običaj i prilika za zabavu.

Prelaskom na bezmesnu ishranu prestajemo da uzrokujemo nebrojene krike umirućih životinja i da u sebe unosimo delove njihovih tela, i počinjemo da se okrećemo saosećanju, zaštiti okoline i sopstvenog zdravlja.

Humanog klanja nema, a etički razvijeno društvo i pojedinci su oni koji teže ka saosećanju i nenasilnoj ishrani.

Izvor: Prijatelji životinja

Broj posetilaca

Danas69
Juče714
Ovog meseca9523
Ukupno2411685

Currently are 19 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter