pecanje-jedan-od-najglupljih-sportova

SPORTSKI RIBOLOV - BESMISLICA I SUROVOST

Pesnik Bajron o pecanju je rekao sledeće: "Pecanje je jedan od najokrutnijih, najhladnijih i najglupljih tobožnjih sportova."

"Sportskim" ribolovom smatra se pecanje štapom i čekrkom, ali takođe može uključivati upotrebu luka i strele, malih mreža, koplja ili pušaka. Ovaj sport je još uvijek aktualan zbog pogrešne predstave da ribe ne osećaju bol. Ribe ne izražavaju bol i patnju na nama lako prepoznatljive načine (krikom), ali one se bore da dođu do daha i praćakaju se.

Naučna istraživanja sprovedena širom sveta potkrepljuju činjenicu da ribe osećaju bol. Tako, na primer, istraživanje iz Velike Britanije na temu pecanja i pucanja, poznato kao Medvej izveštaj (Medway), zaključuje: "Dokazi pokazuju da svi kičmenjaci (uključujući i ribe) doživljavaju emocije u većem ili manjem stepenu, kao reakciju na poguban nadražaj." Ribe, poput sisara osećaju bol, i to je njihova biološka potreba, bez koje ne bi bile u stanju da prežive.

sportski-ribolov-besmislica-i-surovost3Upecane ribe bore se iz straha i zbog fizičkog bola. Kada su izvađene iz njihovog prirodnog okruženja, one počinju da se guše, a često im kolabiraju škrge i pukne vazdušni mehur, zbog iznenadne promene pritiska u njihovim telima. Ribari takođe često svoje žrtve nabadaju na udicu i ostavljaju ih zakačene u vodi, kako se ne bi brzo "pokvarile".

Ribe koje nakon što su ulovljene budu vraćene u vodu, mogu umreti iako uspeju da otplivaju, ili toliko oslabe pa postanu laka meta za predatore. Njihova borba za život za vreme lova i puštanja na slobodu nakon toga može uzrokovati nagomilavanje mlečne kiseline od koje im se telo ukruti i natekne, i na taj način im se smanjuje šansa za preživljavanje.

Često se rečne pastrmke toliko izlovljavaju, da su u tim rekama uvedeni propisi "ulovi i pusti", koji zahtevaju da se sve ulovljene ribe vrate u vodu. Ove životinje u tim rekama vrlo verovatno provedu svoje kratke živote neprestano bivajući traumatizovane i ozleđivane.

Teri Hil, bivši ribolovac, priseća se: "Nekoliko puta sam ulovio ribu koja je imala udicu uraslu u ustima. Naime, ranije u životu ribe, neki ribar je ostao bez udice koja se usadila u njena usta. Kako je riba rasla tako su i njena usta prekrivala udicu. U nekim slučajevima riba je progutala udicu koja se zabola u njen stomak, pa je tako riba bila izvučena za utrobu. Ribari bi se obično ljutili ako nisu mogli odmah da izvuku udicu napolje, pa su kroz usta izvlačili i njihovu utrobu."

Šta mi možemo da učinimo?

Svest da ribe osećaju raste. U Nemačkoj je okružni sud u Hamu kaznio dvojicu organizatora takmičenja u pecanju zbog okrutnosti prema životinjama. Sudija je ustanovio da je žalosna činjenica da društvo "smatra ribe vrstom sportske opreme, poput fudbalske lopte".

Umesto pecanja okušajte se u planinarenju, plivanju ili veslanju... i podelite ovaj članak sa prijateljima!

 

Izvor: Prijatelji životinja

 
 
POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas76
Juče714
Ovog meseca9530
Ukupno2411692

Currently are 18 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter