mocan-priridni-antibiotik-zalfija

ŽALFIJA - MOĆAN PRIRODNI ANTIBIOTIK

Naziv žalfija (lat. Salvia officinalis) potiče od reči salvare, što znači spasiti, izlečiti, i officinalis što znači lekovit.

Poznato je da su je još stari Rimljani veoma često koristili u lečenju raznih bolesti. U Engleskoj se vekovima koristila za stimulisanje koncentracije, za povećanje sposobnosti pamćenja, a bilo je poznato da doprinosi i dugovečnosti.

Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra. Primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma.

Cur moriatur homo, cui salvia crescit in horto? 
Zašto da umre čovek kome u vrtu raste žalfija?

Listovi žalfije su korišćeni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube. Primenjuje se i kao začin u kulinarstvu. Utiče i na procese varenja i lučenja žuči. Koristi se za smanjenje lučenja pljuvačke kod Parkinsonove bolesti. Žalfija se primenjuje i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti i vrtoglavice. Primenjuje se i kao opšti tonik kod umora, nervne iscrpljenosti, oslabljenog imuniteta, slabe memorije i koncentracije. Žalfija je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.

Kako deluje žalfija?

Žalfija deluje antiseptično, pa se primenjuje za ispiranje grla kod upala grla i afti. Žalfija deluje antimikrobno i spazmolitično (opušta glatke mišiće). Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke. Žalfija je prirodni konzervans, jer deluje antimikrobno. Zahvaljujući svojstvu da sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. Deluje adstrigentno, pa se spolja primenjuje za zaustavljanje krvarenja rana, ali i za dezinfekciju rana i čireva. Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno.

Istraživanjima je potvrđeno da estrogeno dejstvo žalfije može doprineti regulaciji menstrualnog ciklusa. Etarsko ulje žalfije deluje antimikrobno, adstrigentno i relaksantno.

Kako se koristi?

Žalfija se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja. Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva 3-5 minuta, a za spoljašnju primenu (ispiranje, dezinfekcija) se ne kuva, već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno. Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuvati čaj, i poklopiti ga da etarsko ulje ne bi isparilo. Kod unutrašnje primene čaj se kuva, da bi isparile komponente koje mogu delovati konvulzivno, ako se koriste u većim dozama.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti žalfija?

Ne smeju je koristiti trudnice, dojilje i epileptičari. Dugotrajna unutrašnja upotreba može dovesti do povećane sklonosti ka konvulzijama.

Dajte šansu žalfiji, koristi će biti višestruke!

izvor: zdravljeisreca.com

POGLEDAJTE I OVE ČLANKE!

Broj posetilaca

Danas421
Juče714
Ovog meseca9875
Ukupno2412037

Currently are 60 guests and no members online


VCNT - Visitorcounter