Game of Thrones - Seizoen 8 (2019) - MovieMeter.nl (2024)

Onbegrijpelijk eigenlijk dat een serie met zulke enorme hitpotentie zulke slechte en onervaren schrijvers kreeg toegewezen. Zowel Weiss als Benioff hebben amper een staat van dienst in serieus drama. Dat was aanvankelijk nog niet aan de kwaliteit van de serie te merken dankzij het bronmateriaal van Martin, maar zodra dat op begon te raken is de serie pijnlijk hard achteruitgegaan. Dit laatste seizoen is echt het absolute dieptepunt.

Het begin is gelijk al tamelijk lusteloos. Je ziet de reünie van een hoop personages, maar het zijn er zoveel dat je er in veel gevallen al niet meer veel bij voelt. Conflicten worden vaak wel erg makkelijk bijgelegd. Ook vrij veel scènes waarin maar weinig gebeurt. De eerste aflevering functioneert haast uitsluitend als een samenvatting voor de vergeetachtige kijker.

Ook al die romances vind ik maar niks dit seizoen. De scène waarin Jon en Daenerys samen op de draken vliegen (“so keep your queen warm") doet wel heel sterk denken aan die Disney-scène met Aladdin en Jasmine samen op het vliegend tapijt. Zo cheesy. Arya en Gendry vormen een wat geforceerd en ongemakkelijk koppeltje doordat Gendry er zoveel ouder uitziet. En Jaime en Brienne? What the f*ck.

Vond overigens die scène waarin Jaime Brienne tot ridder slaat een mooi voorbeeld van de teloorgang van de serie. Het is nog steeds een mooie emotionele scène, maar vergelijk hem eens met de nog veel mooiere waarin Sansa Briennes bescherming accepteert in seizoen zes. Deze scène was vele malen emotioneler en had daar geen overdadig aanwezige muziek voor nodig, of een wat onzinnig applausje op het einde.

Het is dan wel weer leuk om te zien hoe de verdediging van Winterfell wordt voorbereid. Al die spannende en meer rustige en intieme scènes geven een mooi stilte voor de storm-gevoel. Ik had wel een vol uur kunnen kijken naar al die personages die rondom het vuur zitten te praten op de laatste avond voor het gevecht. Ook dat stukje met de zingende Pod is echt prachtig. En Winterfell zag er nooit groter en beter uit.

Iets wat dan weer niet van King's Landing gezegd kan worden. Bizar wat een enorme verandering dat is. Alles rondom King's Landing stelt sowieso teleur, want die befaamde Golden Company blijkt ook maar een miezerig klein legertje te zijn. En Daenerys die de hele stad in de hens steekt, wat moet je daar nou van vinden?

Het had een passend einde kunnen zijn, maar de schrijvers en de actrice hebben gefaald om de geestelijke aftakeling en toenemende paranoia van Daenerys goed neer te zetten. Clarke is gewoon niet zo'n bijzondere actrice. Ze heeft ook weinig koninklijks in haar uitstraling. Het verschil met bijvoorbeeld de jonge koningin die Natalie Portman in Star Wars speelde is levensgroot.

En dan is er nog de grote slag om Winterfell, de ware climax van dit seizoen en de gehele serie. Wat een teleurstelling. Enkele mooie plaatjes, maar dat is het wel. Het was duidelijk dat er weinig budget meer was, want van het gevecht is maar bizar weinig te volgen. Het is allemaal belachelijk donker en die shaky cam en snelle montage werken ook niet mee.

De plot armor is ook weer serieus aanwezig. Waar hele bataljons van onbekende gezichten worden afgeslacht weten de helden van het verhaal zich vaak door krioelende massa's heen te werken. De manier waarop Arya met de Night King afrekent is zeer ondermaats. Waar kwam ze vandaan?

De hele verdediging van Winterfell sloeg trouwens nergens op. Waarom wordt er in godsnaam buiten het kasteel gevochten? Het hele idee van een kasteel is dat het goed verdedigd kan worden van binnenuit. De gehele cavalerie wordt gelijk verkwist met een blinde zelfmoordaanval (maar in King's Landing zijn er ineens weer een hoop, samen met de Unsullied). Het machtige wapen van de draken wordt zo goed als niet gebruikt. En ook het gebruik van de katapulten was volslagen onlogisch.

Na de dood van Daenerys en de afwikkeling van alle gevechten, in Winterfell en in King's Landing, zien we alle bekende gezichten en leiders nog bij elkaar komen om te overleggen hoe nu verder te gaan in Westeros. Een iets te komische scène waarin Edmure het pispaaltje is.

Dat uiteindelijk Bran als koning wordt aangewezen vond ik niet zo verrassend eigenlijk, maar wel opmerkelijk dat relatief onbeduidende figuren als Sam, Davos en Brienne ook een stem kregen én samen met Bronn in de Small Council belanden. Dat voelde als pure fan fiction. Een klucht van een scène ook. Wat een dieptepunt, en misschien ook wel exemplarisch voor het laatste seizoen. 2.5*.

Game of Thrones - Seizoen 8 (2019) - MovieMeter.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 6103

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.